Spisestue med plass til alle

September 26, 2023

Når du skal i gang med design av en spiseplass som skal romme hele storfamilien, så er det viktig å ta en god vurdering på både funksjonalitet og estetikk.

Her er våre 8 designtips til hva som er lurt å tenke på:


1. Planløsning og plassering av spiseområdet i boligen:
Velg et romslig område som kan romme et stort spisebord og stoler komfortabelt. Tenk på naturlig belysning, utsikt og tilgang til kjøkkenet. Er det kanskje mulig å rive en vegg inn til kjøkkenet for mer luftig plass? De fleste trenger ikke en egen spisestue i tillegg til spiseplass på kjøkken. Tenk nøye igjennom planløsningen.

2. Størrelsen bordet:
Velg ett stort og solid spisebord som passer til 18 personer når det er slått ut. Husk at ett rektangulært bord kan være mer praktisk enn et rundt bord for å utnytte plassen i rommet mest mulig- ett rundt bord krever mer plass da det ikke kan stå inntil en vegg og tar mer av bredden på rommet. Samtidig er runde former nydelig hvis rommet er kvadratisk. Er rommet mer rektangulært er det fornuftig å la bordet følge rommets form.

3. Stoler og sitteplasser:
Sørg for at det er nok stoler for alle gjestene, og at de er komfortable å sitte i. Vi bruker gjerne spisestoler til en kontorplass, under en trapp, i en krok på ett soverom osv for å kunne hente frem like stoler ved besøk. Du kan også vurdere å blande ulike typer stoler for å skape din helt egen vri. Stoler som er polstret med godt skum er gode å sitte lenge i, mens harde stoler i tre/plast ofte ikke er like god- da er det lettere å søke en sofa etter middagen er inntatt.

4. Atmosfære:
Organiser spiseplassen på en måte som fremmer de gode samtalene mellom spisegjestene. Du kan vurdere å plassere bordet slik at alle kan se hverandre og delta i samtaler med runde og kvadratiske bord. Pass på at dekor ikke forstyrrer øyekontakt.
5. Belysning:
Bruk belysning som skaper en varm og innbydende atmosfære. Punktbelysing over spisebord skaper en dempet belysning som ikke forstyrrer øyet. Levende lys på bordet er stemningsskapende.

6. Materialvalg:
Velg materialer som er holdbare og lette å rengjøre, spesielt med tanke på bruken av rommet. Ett bord kan spesiallages og fåes i den størrelsen og formen du ønsker- og gjerne med en kompostitt eller steinplate som er enkel å holde ren.

7. Akustikk:
Ta hensyn til akustikken i rommet for å redusere støy og gjøre det lettere for gjestene å kommunisere. Dette gjøres enklest med tekstiler- gulvtepper, gardiner og gjerne en vegg. Duk på bordet er selvsagt også ett alternativ.

8. Tema og stil:
Velg en stil som passer til resten av hjemmet ditt, enten det er moderne, klassisk eller noe annet. Konsistens i designelementene vil bidra til å skape en sammenhengende estetikk i hele boligen- det viktigste er å finne din stil og være tro mot den.

No items found.

Andre prosjekter

Vakker Villa på Kalfaret

Kalfaret